Het verschil tussen UX & UI design

Sven Kersbergen
Verschil tussen UX en UI design - Sfeerafbeelding
UX en UI design. Misschien heb je het ooit ergens zien staan, wellicht op onze website, en vraag je je toch wel af wat dat nou precies is. Maar vooral: wat is het verschil tussen de twee? Wij vertellen je er graag meer over! Allereerst een korte introductie: UX staat voor User Experience en UI voor User Interface. De twee worden vaak samen benoemd, maar wat veel niet weten is allebei wel echt iets compleet anders zijn. UX speelt zich af op de achtergrond en UI is wat de bezoeker ziet, de voorgrond dus. Laten we er wat dieper op in gaan!

UX design

Het UX design speelt zich dus af op de achtergrond. Hierbij gaat het om het creëren van een ideale gebruikerservaring. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe gemakkelijk het is voor een bezoeker om een aankoop te doen in jouw webshop. UX design is echter niet alleen toepasbaar op online producten; het is terug te vinden in tastbare, alledaagse dingen zoals een wasmachine.

Bij online UX design is het erg belangrijk om te denken aan het gehele plaatje; oftewel de gehele customer journey. Om dit toe te kunnen passen moet er onderzoek gedaan worden naar consumentengedrag en de klantbeleving. Door A/B testen uit te voeren, kan je onderzoeken welke aspecten werken voor jouw bedrijf. Hiermee maak je jouw website zo passend mogelijk voor jouw doelgroep!

UI design

Bij UI design gaat het over het grafische design en (digitale) vormgeving van, bijvoorbeeld, een website of app. Dit zijn de visuele aspecten die je ziet, de look & feel. Met UI design wordt een merkidentiteit omgezet in visuele aspecten. Hier komen vele aspecten in terug, zoals de lay-out, maar ook het kleurenpalet en de typografie die wordt gebruikt.

UI/UX design

Je raadt het misschien al; voor de ideale website is het cruciaal om zowel UI als UX design toe te passen. Het is de gouden combinatie! De vormgeving van je website mag er dan nog zo mooi uitzien; als je je bezoekers niet op goede banen door je website kunt leiden (en vice versa!) loop je het risico om veel potentiële klanten te verliezen.

Wij helpen je hier graag mee! Ons team van specialisten gaat aan de slag met jouw merkidentiteit te vertalen in visuele branding aspecten die worden toegepast in de gehele customer journey. Zo wordt een gestroomlijnd beeld gecreëerd waarbij jouw merk de aandacht trekt en jouw message echte impact kan maken!

Door op bovenstaande afbeelding te klikken kun je al een kijkje nemen in ons portfolio van voorgaande projecten. Ben je benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen.